Met deze rapportage leggen we verantwoording af over de voortgang van de meerjarenbegroting en geven wij u een prognose van het resultaat over 2024. De rapportage dient eveneens als mogelijkheid voor uw raad om (bij) te sturen.
We liggen goed op schema om de meeste doelstellingen van het coalitieakkoord en het collegeprogramma te behalen. Een groot gedeelte van de resultaten in deze voortgangsrapportage verlopen volgens plan en zijn groen gemarkeerd. Zoals gebruikelijk zijn er echter ook knelpunten. Extra inspanningen of bijsturing zijn vereist voor de resultaten die oranje of rood gemarkeerd zijn.
Gemeenten in Nederland worden steeds vaker geconfronteerd met schaarste. De schaarste aan financiële middelen voor gemeentelijke taken is al jaren onderwerp van landelijke discussie. De tekorten blijven nijpend en een structurele oplossing voor de zogeheten ravijnjaren is, ondanks het schrappen van de opschalingskorting, nog steeds niet in zicht. De verwachte tekorten als gevolg van stijgende kosten en verminderde rijksbijdragen schetsen een zorgwekkend meerjarenperspectief. Wij maken ons daarom landelijk sterk voor voldoende financiële middelen om onze dienstverlening en voorzieningen voor inwoners en ondernemers op peil te houden.
Maar de schaarste reikt verder dan alleen de gemeentelijke financiën. De oorlog in Oekraïne en de blijvend hoge inflatie zijn nog dagelijks voelbaar. We stuiten op grenzen als het gaat om (bouw)materialen, stikstofruimte, woningbouwlocaties, goede onderwijshuisvesting, opvangplekken of de capaciteit op het elektriciteitsnet. Ook de krapte op de arbeidsmarkt blijft een hardnekkig probleem, waarvan we verwachten dat deze in de komende jaren zal toenemen, zowel in onze eigen organisatie als bij onze partners. En ondanks dat het aantal banen in de gemeente is gestegen en de Nederlandse economie licht groeide, zijn we ons er bewust van dat dit voor veel mensen in de dagelijkse praktijk niet zo voelt.
Het oplossen van deze uitdagingen vereist een landelijke aanpak. Het nieuw aangetreden kabinet-Schoof I heeft hierin een cruciale rol te spelen. Het is nog onzeker hoelang het zal duren voordat er keuzes worden gemaakt over de aanpak van stikstofproblematiek, asiel, de energietransitie, de Hervormingsagenda Jeugd en de wooncrisis. Toch staan we als organisatie niet stil. We werken door aan onze organisatieontwikkeling om onze strategische slagkracht en interne beheersing te versterken in deze uitdagende tijd.
We blijven onverminderd toegewijd aan de doelstellingen uit het coalitieakkoord en het collegeprogramma. Tegelijkertijd houden we scherp zicht op risico’s en ontwikkelingen die onze financiële positie kunnen beïnvloeden.